Een lijstje van culturele uitjes van Utrecht op een rijtje. Leuke plekken voor een dagje cultuur snuiven in Utrecht.

Culturele uitjes Utrecht

Hieronder een aantal tips voor de leukste culturele uitjes Utrecht. De must see plekken voor een dagje cultuur snuiven in Utrecht. 

Natuurlijk staat het Centraal Museum op nummer 1 als het gaat om culturele uitjes in Utrecht. Het heeft een wisselende expositie ruimte waar ze veel kans geven aan talentvolle en veelbelovende makers/kunstenaars. Vaak erg inspirerend. Wat verder heel bijzonder en vooral heel tof (en zeker niet suf) neergezet, is de hele stadsontwikkeling van Utrecht tijdens de industriële revolutie. Zo zie je hoe heel Hoog Catherijne tot stand kwam en ‘juppenwijken’ zoals Kanaleneiland. Boven is er een zolder precies nagebootst als het kantoor/atelier van de bekende Dick Bruna. Vergeet niet dat er beneden een cafe met een grote tuin is waar je fijn in de tuin kunt zitten. Deze is overigens ook toegankelijk zonder entreebewijs van het museum.

Dit prachtige pand was oorspronkelijk het oude postkantoor. Nu is het omgetoverd tot een bibliotheek waar elke ruimte zo’n beetje een andere functie heeft. Ten eerste kun je er enorm veel boeken vinden maar is er ook een cinema, theaterzaal, expogedeelte, videotheek, podium, werkruimte, cafe. Daarnaast moet je gewoon naar binnen om even in de hal omhoog te turen naar dit mooie gebouw. 

Nijntje Museum is de plek voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Ze kunnen zich volop vermaken met alles wat ze kunnen voelen en oppakken, horen en zien. Voor de 3+ is het verkeersplein met echte fietsjes, een bus en trein echt een favoriet. 

Een getransformeerde kerk wat nu een hotel is! Dat is BUNK. Altijd al eens in een kerk willen slapen? Dan is dit je kans. BUNK bied ook nog vele opties om low budget te overnachten. Hiervoor hebben ze toffe pods (slaaphokjes met een gordijn ervoor) gemaakt met verschillende privacy opties. Het hotel ligt tussen het centrum en het station in, super centraal dus. Ook zijn er in het balkon fijne plekken te vinden om bijvoorbeeld te werken ( een erg inspirerende plek niet waar ;).  BUNK is dus een mega leuke, mooie, hippe plek waar je kunt slapen, werken of gewoon een hapje kunt eten in het restaurant.

Om een bezoek te brengen aan dit museum hoef je niet alleen van treinen te houden. Het is een prachtige plek waar je doorheen kunt struinen. Er staan oude treinen waar je doorheen kunt wandelen om te laten ervaren hoe het er vroeger aan toe ging. Natuurlijk is het voor kinderen helemaal een magische plek. Ze kunnen in een echt rijdend treintje zitten, een voorstelling bekijken en aan nog vele andere ervaringsactiviteiten deelnemen. Een handige tip is om de museumjaarkaart in te zetten als je hier vaker een bezoek gaat brengen.

Universiteitsmuseum

Het museum waar je vanalles kunt zien over (Utrechts) wetenschappelijk onderzoek. Hier wordt je geïnspireerd en uitgedaagd tot het stellen van vragen over jezelf en de wereld om je heen. Vooral de historische tuin is erg mooi om te bezoeken. Een museum gericht op jong en oud. 

Dit bestand blijven we aanvullen! Binnenkort veel meer leuke tips in de lijst van culturele uitjes. Ook geïnteresseerd in Street Art? Kijk dan snel hieronder

Wist je dat Utrecht heel veel street art heeft? Van hele muren tot aan de kleinste schilderingen. Waar je misschien niet meteen aan denkt zijn andere vormen van kunst. Lees hier verder voor onze tips