mooie wandelplekken in Utrecht

Mooie wandelplekken

Stadstuin Zuilen en omgeving Oud-Zuilen

Oud-Zuilen staat zeker als een van de favorieten bovenaan als het gaat om mooie wandelplekken. Perfect om heerlijk te wandelen of doorheen te fietsen. Loop vanaf het centrum langs de Vecht richting Slot Zuylen en steek over om aan de andere kant van het water te komen. Vergeet vooral niet te stopppen bij Stadstuin Zuilen (heel leuk plekje!) voor wat lekkers .. hele lekkere taartjes. Je krijgt je koffie geserveerd in grootmoeders servies en neem voor je weggaat nog iets vers mee uit de pluk of theetuin

Amelis'hof

Ken je Pluktuin Amelis’Hof ? Pak een mandje en een schaar, loop door de prachtige velden en stel je eigen favoriete boeket samen. Daarnaast kun je in de tuinwinkel groenten en fruit van het seizoen kopen. Amelishof ligt in het gebied van Amelisweerd/Rhijnauwen. 

Koppelsteede

Stadsboerderij Koppelsteede is één grote groene oase. Je vind er een kinderboerderij, boomgaard, volkstuin, blote voetenpad, natuurspeeltuin, mooie vijver met vlot en de landgoedwinkel. Vooral daar zou ik eerst wat lekkers halen! Goed te combineren met een wandeling in het mooie Beatrixpark Lunetten.

Een van de mooie wandelplekken in Utrecht zijn de hofjes

De Hofjes van Utrecht

In het centrum van Utrecht zijn verschillende hofjes te vinden. Midden in het centrum ligt Flora’s Hof. Een prachtig hofje met een mooi verhaal. Ooit stond hier het Bisschoppelijk Paleis, later werd het een kwekerij. Nu een heel mooi, bijna verborgen plekje om even van te genieten. Aan de rand bij Mariaplaats vind je een oude Kloostertuin. Als je geluk hebt hoor je hier ook nog vaak muziek vanuit het naastgelegen conservatorium.
Lees hier meer over de hofjes van Utrecht.

Julianapark

Het Julianapark valt voor ons wel in het rijtje van een van de mooiste parken van Utrecht. Een boomrijk park met dieren, speelplekken, een prachtige vijver en sportmogelijkheden. 

 

Mooie wandelplekken

Maarsseveense plassen

Wat een rust en ruimte vind je toch bij de Maarsseveense plassen. Ok , zoek niet tijdens hoogzomer naar die rust, maar alles daaromheen is het een plek waar je echt heerlijk kunt wandelen. Je hebt een betaald gedeelte (een waar speelparadijs voor kinderen) en vele stukjes rondom de plas waar je kunt liggen. Ook zo fan van windsurf? Zelfs dat kan hier gewoon! Bij WSU (windsurfvereniging Utrecht).

Soestduinen

ALs je op zoek bent naar rust en ruimte om je hond of kids over een zandvlakte te laten rennen dan is dit de plek. Een groot bosrijk gebied waar je een frisse neus kunt halen door een van de wandelroutes te nemen. Volg bijvoorbeeld het pad met de blauwe paaltjes en je hebt een super leuk rondje van ongeveer een uur. Aan het eind van de rit is het wel zo fijn om dit af te sluiten met een welverdiende koffie en wat lekkers bij het restaurantje wat bijna naast de parkeerplaats ligt. 

mooie wandelplekken in Utrecht

De Treek

Dit mooie natuurrijke stuk in de omgeving van Leusden ligt op ongeveer 20 minuutjes rijden van Utrecht. Je kunt er makkelijk verdwalen als je even niet oplet. Zou je niet verwachten zo dichtbij hé? Het bied vele wisselende vlaktes. Bos, duin, zand, een meertje en ook een lang mountainbike parcours.

Rhijnauwen/ Amelisweerd

Dit is zeker een van de favorieten binnen Utrecht. Dit is de plek waar je zo een dag kunt doorbrengen. Waar je de dag kunt breken of aflsuiten met heerlijke pannenkoeken bij restaurant Theehuis Rhijnauwen.. Ook wel bekend als het Pannenkoekenhuis. De plek waar je kunt kanoën, waterfietsen of suppen, te huur bij het Oude Tolhuys via de SUP SUP CLUB. Of heerlijk brood kunt halen bij de Veldkeuken. Op bezoek kunt bij boerderij De Zonnewijzer en vanalles kunt leren. Of kunt overnachten bij Stayokay. Gewoon wandelen is natuurlijk ook niet verkeerd ;). Parkeer je fiets bijvoorbeeld bij de ingang van Amelisweerd (volgens navigatie) en loop vanaf daar helemaal tot aan Pannenkoekenhuis Rhijnauwen. 

foto Slot Zeist

SLot Zeist en haar park

Slot Zeist heeft een prachtig park waar je doorheen kunt wandelen. Vaak is er ook nog kunst te bewonderen op verschillende plekken in het park. Je kunt je wandeling mooi afsluiten met een bezoek aan Blik en Burgers

foto avondwandelingen.nl

Panbos

Het Panbos is een beetje te vergelijken met de Soestduinen. Ook een mooie bosrijke omgeving met een grote zandvlakte om te picknicken of wandelen. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor wie een middagje een mooie route van 3 km wil lopen.. die vind je hier.

 

Mooie wandelplek Utrecht
foto Buiten in de Kuil

Lage Vuursche

Lage Vuursche staat toch wel bovenaan in het rijtje mooie wandelplekken. Het is een  groot gebied waar je op verschillende plekken kunt stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Theehuis ’t Hooge Erf of doorrijden naar Buiten in de Kuil (heel erg leuk). 
Bovenal een omgeving waar je zeker een wandeling kunt maken waar iedereen blij van wordt.

Groot Heidestein

Dit gebied bevindt zich in de regio om Zeist heen. Het is een plek waar ook weer vele mogelijkheden zijn. Je vergeet bijna dat je nog steeds dichtbij Utrecht bent. Een mooie route van 4,5 km brengt je door het hele gebied. Deze vind je hier (volg de rode route)

foto Kasteel de Haar

Soms lijkt het hier bijna een sprookje. Een prachtig kasteel op een groot landgoed en haar stijltuinen. Vooral in de winter met sneeuw of midden in de zomer wanneer alles volop bloeit is het er meer dan de moeite waard. Je kunt er in het hofje ook koffie drinken en wat eten. Om bij het kasteel zelf naar binnen te gaan betaal je entree. Op het landgoed zelf kun je gewoon lekker wandelen.

 

Dit park is zo groot dat je er werkelijk kunt verdwalen, terwijl je dat niet zou verwachten.  Echt een verborgen parel van Leidsche Rijn. Daarom staat hij toch in dit lijstje van mooie wandelplekken. Het restaurant Anafora is een leuke plek om tussendoor te stoppen en heeft daarnaast een enorme speeltuin voor kinderen. De wandelpaden zijn mooi strak waardoor je er ook goed kunt skaten. Voor een bezoek samen met kinderen aan het park is ook een leuke speurtocht gemaakt met spelletjes en opdrachten over de natuur. Die is hier te vinden.  Kinderen kunnen hier ook lid worden van de Max Kidsclub! Een club die leerzame, creatieve en actieve dingen organiseert met ze.